O FUNDACJI.

Fundacja Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie im. Dywizjonu 303 pracuje nad społeczną inicjatywą popularyzowania  i szerzenia wiedzy o historii polskich dywizjonów walczących w Bitwie o Anglię oraz wsparciem promocji współczesnego polskiego lotnictwa w Polsce i na arenie międzynarodowej.

Fundacja koordynuje działania promocyjne międzynarodowej produkcji „Dywizjon 303″. Film „Dywizjon 303″ będzie miał swą premierę w tym roku – na stulecie polskiego lotnictwa i stulecie brytyjskiego RAFu.

Fundacja organizuje i przygotowuje wystawę „Złoty był ów pierwszy wiek” – Polskie Lotnictwo 1918-2018, w formie wielkoformatowych, najwyższej osiąganej jakości zdjęć, która zostanie zainaugurowana w ramach oficjalnych obchodów stulecia polskiego lotnictwa.

Na wystawę będzie się składać lotnictwo historyczne (unikalne zdjęcia polskich Dywizjonów, walczących w Bitwie o Anglię, otrzymane m.in. od syna Jana Zumbacha, zdjęcia Jerzego Główczewskiego i Witolda Urbanowicza, wykonane przez wybitnego fotografa Czesława Czaplińskiego),  W tę historię jest też wtopiony film fabularny „Dywizjon 303″ prezentujący ujęcia z planu zdjęciowego i portrety aktorów – filmowych bohaterów tożsamych z pilotami-bohaterami Bitwy o Anglię. Pokazane będą także zdjęcia współczesnego lotnictwa i spadkobierców tradycji Dywizjonu, w szczególności 23. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim, 41 Bazy Lotnictwa Szkolnego w Dęblinie, zdjęcia polskich pilotów sił powietrznych i polskich mistrzów akrobacji Europy i świata.

Fundacja przygotowuje także wydanie Pamiętnika Polskiego Lotnictwa 1918-2018.

Fundacja Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie jest partnerem obchodów 100lecia polskiego lotnictwa, 100lecia brytyjskiego RAFu i 100lecia odzyskana przez Polskę niepodległości.

Współpracujemy ze środowiskami i ośrodkami lotniczymi, pilotami akrobacyjnymi i wojskowymi, musicalem Piloci, rodzinami pilotów Dywizjonu 303, rodziną Fiedlerów, potomkami Arkadego Fiedlera. Przy naszym wsparciu powstają utwory muzyczne i literackie, plakaty wybitych polskich artystów. Wspieramy i pracujemy z Muzeum Dywizjonu 303, które zgromadziło największą kolekcję pamiątek po polskich dywizjonach, walczących w Bitwie o Anglię, m.in. oryginalne mundury, odznaki, dokumenty.

Fundacja Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie partycypuje oficjalnie w obchodach 100lecia polskiego lotnictwa i wspiera aspekt historycznego lotnictwa polskiego w ramach tych wydarzeń.

Przygotowujemy szereg projektów związanych z promocją lotnictwa polskiego i pielęgnowaniem pamięci o polskich bohaterach, oraz podkreśleniem nieoszacowanego wkładu Polaków w podniebne zwycięstwo Bitwy o Anglię, której rozstrzygnięcie miało wpływ na mapę współczesnej Europy.
Wkrótce więcej o planowanych przez nas akcjach i kampaniach społecznych.