Wyjątkowa publikacja „Szable Wojska Polskiego 1918-1939”

Decyzją Pełnomocnika Rządu do spraw Obchodów Stulecia Odzyskania Niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej Ministra Jarosława Sellina nasza publikacja „Szable Wojska Polskiego 1918-1939” uzyskała zgodę na korzystanie z identyfikacji wizualnej Programu Wieloletniego „Niepodległa”.

W historii Polski szabla od wieków zajmuje wyjątkowe miejsce. Jest elementem naszego hymnu, narodowej dumy, codziennej kultury i języka, najcenniejszą pamiątką rodzinną. Nie ma drugiej broni, która silniej kojarzyłaby się z chwałą polskiego oręża i stanowiła symbol rozpoznawalny na całym świecie. Polska szabla nieodłącznie związana z kulturą szlachecką, była znakomitą bronią oraz przykładem naszych umiejętności twórczego rozwijania doświadczeń Wschodu i Zachodu. Otaczano ją wyjątkową czcią i szacunkiem. Przekazywano je z ojca na syna wraz z tradycją powiązanej z nią rodzinnej chwały.  W polskiej szabli zaklęta jest polska dusza.

Rodzina Jarosławskich i nasze wydawnictwo publikacji o broni białej, popularyzuje wiedzę o pięknej tradycji polskiego oręża, a w szczególności polskiej szabli.

Od wielu lat pracujemy nad społecznym zrozumieniem wartości stojących za tym orężem – historii, honoru, tradycji, kultury. Wydajemy publikacje poświęcone broni białej (dotąd wydaliśmy już 13 książek, które wysyłane są do najdalszych zakątków świata), organizujemy wystawy i panele dyskusyjne (nasza rodzina kolekcjonuje dawną broń białą i posiada jedną z większych w Polsce prywatnych kolekcji).

W 2019 roku swą premierę będzie miała nasza najnowsza publikacja „Szable Wojska Polskiego 1918-1939” – unikatowe, pierwsze tak obszerne wydanie o polskiej szabli i tradycji polskiej szabli.

W najnowszej książce przedstawiona zostanie historia szabel używanych w Wojsku Polskim w okresie międzywojennym. 410-stronicowe wydanie będzie bogato ilustrowane rysunkami, zdjęciami szabel, których będzie ponad tysiąc, a także unikatowymi zdjęciami z epoki oraz dokumentami z Centralnego Archiwum Wojskowego. Publikacja powstaje przy konsultacji między innymi z prof. dr. hab. Wojciechem Zabłockim, Tadeuszem Królikiewiczem, dr Tadeuszem Klupczyńskim. Dzięki uprzejmości Dyrektora Muzeum Wojska Polskiego, Pana Adama Buławy, w ponad 100-stronicowym rozdziale książki zaprezentowane zostaną szable najwybitniejszych postaci okresu II Rzeczypospolitej – marszałka Józefa Piłsudskiego, marszałka Edwarda Rydza-Śmigłego, gen. Władysława Sikorskiego, gen. Mikołaja Bołtucia, gen. Stanisława Sosabowskiego, gen. Leona Berbeckiego, gen. Lucjana Żeligowskiego, gen. Józefa Hallera, gen. Wiktora Thommée i innych.

Oficjalna premiera książki “Szable Wojska Polskiego 1918-1939” będzie miała miejsce podczas Warszawskich Targów Książki, w dniach 23-26 maja 2019 roku, gdzie odbędzie się panel dyskusyjny i prezentacja, poświęcone publikacji. Premiera książki w wersji angielskojęzycznej, mającej tytuł „Swords of the Polish Army 1918-1939” oraz wersji niemieckojęzycznej, mającej tytuł „Die Säbel Der Polnischen Armee 1918-1939” zaplanowana jest na 10 czerwca 2019 roku.

Książki: “Bagnety Wojska Polskiego 1918-1939”, “Szable Wojska Polskiego 1918-1939” oraz planowane na 2020 rok “Kordziki Wojska Polskiego 1918-1939” zostaną następnie wydane w oprawionej kolekcjonerskiej edycji jako trylogia poświęcona polskiemu orężowi i będą mieć wspólną premierę w 2020 roku – roku stulecia rocznicy Bitwy Warszawskiej i stulecia Cudu nad Wisłą – wydarzeń, które będziemy wspierać i w których będziemy uczestniczyć.

Autorem wydań o białej broni jest Janusz Jarosławski, miłośnik dawnej broni i barwy, ceniony ekspert w dziedzinie. To także współorganizator wystaw historycznych, wydawca, autor cenionych wśród kolekcjonerów na całym świecie publikacji o broni białej i dawnej barwie. Jego książki wysyłane są w takie miejsca jak Japonia, Australia, Stany Zjednoczone, Nowa Zelandia a także w odległe miejsca Ameryki Południowej czy Afryki. Publikuje po polsku, angielsku i niemiecku. W zeszłym roku wydał „Bagnety Wojska Polskiego 1918-1939” – 360-stronicową publikację, ilustrowaną ponad tysiącem zdjęć, a także cennymi fotografiami historycznymi, wzbogaconą mnóstwem szczegółowych informacji, anegdot, rysunków.

25 stycznia 2019 roku odbył się nasz panel dyskusyjny w Teatrze Buffo, gdzie debatowaliśmy o polskiej szabli, historii i wartościach, które za nią stoją. Omawialiśmy także najnowszą książkę “Szable Wojska Polskiego 1918-1939”. Odbyła się także prezentacja filmu “Zrodzeni do Szabli”, na którą zaprosiliśmy nie tylko ekspertów i miłośników broni białej, ale także uczniów szkół gimnazjalnych. Właśnie w tym dniu Janusz Jarosławski miał zaszczyt otrzymać tytuł Ambasadora Polskiej Kultury za swoją wieloletnią pracę na rzecz dziedzictwa narodowego.

Nasz projekt wpisuje się w program podtrzymania niematerialnego dziedzictwa kulturowego którym niewątpliwie jest tradycja polskiej szabla.

#LegacyJarosławskiArts&Swords #Jarosławskifamily