Rajd Pamięci 44 – Prawie 6000 km przez USA dla upamiętnienia polskich żołnierzy poległych w Afganistanie

Zakończył się Rajd Pamięci 44, który współorganizowaliśmy. To był niezwykły czas, wiele wyjątkowych spotkań i wzruszający finał. Weterani szczęśliwie dojechali do mety, każdym dniem swej podróży upamiętniając jednego polskiego żołnierza poległego w Afganistanie. Do USA przyleciały z nami wdowy i dzieci po polskich żołnierzach poległych na misjach, aby dołączyć do ostatniego etapu Rajdu Pamięci 44.

Organizatorem Rajdu było Dowództwo Generalne RSZ, a patronatem wydarzenie objęło Ministerstwo Obrony Narodowej.

Trasę Rajdu 44 pokonali: Adam Lewkowski, weteran ranny w Afganistanie w 2009 r., spadochroniarz 6 Brygady Powietrznodesantowej, Michał Paćko, weteran ranny w Afganistanie w 2010 r., Sebastian Stępniak, weteran misji w Afganistanie w 2009 r., w codziennej służbie przeciwlotnik w 32 dywizjonie rakietowym OP.
Na całej trasie, polscy weterani odwiedzali także groby amerykańskich wojskowych. W czasie zorganizowanych spotkań z weteranami armii amerykańskiej przybliżone zostały sylwetki poległych oraz polskiego zaangażowania w misje w Afganistanie i Iraku.
Ważnym aspektem całego przedsięwzięcia było także promowanie działań weteranów na rzecz „walki z PTSD” – zespołem stresu pourazowego, często nazywanego „stresem pola walki”, będącego formą reakcji na skrajnie stresujące wydarzenia i traumy.

Thank you for your service +