Już wkrótce, na 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości odbędzie się premiera naszej unikatowej publikacji „Bagnety Wojska Polskiego 1918-1939”

Już wkrótce, na 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości odbędzie się premiera naszej unikatowej publikacji traktującej o polskim bagnecie – krótkiej broni białej – „Bagnety Wojska Polskiego 1918-1939”
Śmietanka polskiego aktorstwa na premierze książki wydanej na 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości​
 ​Zapraszamy na spotkanie z aktorem Pawłem Delągiem, Damianem i Grzegorzem Damięckim, Angeliką Jarosławską, ambasador filmu Dywizjon 303 i prezes Fundacji Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie, oraz autorem książki „Bagnety Wojska Polskiego 1918-1939”.
Przedstawiona zostanie zapowiedź publikacji „Pamiętnik Stulecia Polskiego Lotnictwa 1918-2018„, z unikatowymi, dotąd niepublikowanymi zdjęciami i materiałami, która wydana zostanie w 2018 roku na 100-lecie lotnictwa polskiego.
Przeczytane zostaną fragmenty najnowszej książki Janusza Jarosławskiego „Bagnety Wojska Polskiego 1918-1939„.
„Bagnety Wojska Polskiego 1918-1939″ to 360-stronicowa publikacja wpisana w setną rocznicę odzyskania przez nasz Kraj niepodległości, adresowana jest przede wszystkim do miłośników polskiej historii, kolekcjonerów broni białej oraz militariów.

Traktuje o bagnecie – krótkiej broni białej, będącej na wyposażeniu Wojska Polskiego w okresie międzywojennym. Książka została bogato zilustrowana rysunkami, zdjęciami bagnetów, których jest ponad tysiąc oraz dokumentami z Centralnego Archiwum Wojskowego.
Za sprawą fotografii z epoki – świadków minionych zdarzeń, może ona stanowić także miłą niespodziankę dla miłośników dawnego umundurowania.

Oficjalna premiera publikacji będzie miała miejsce podczas Warszawskich Targów Książki, które odbędą się w dniach 17-20 maja 2018 roku.

Janusz Jarosławski jest autorem uznanych w międzynarodowym środowisku wydań o broni białej i dawnej barwie, jak m.in.: „Bagnety Krajów Skandynawskich” (2017 r.), „Bayonets Swedish-Danish-Norwegian-Finnish” (2017 r.), „Szabla Lekkiej Kawalerii wzór 1796 i jej pochodne” (2016 r.), „The British Pattern 1796 Cavalry Sword And Other Derivatives” (2016 r.), „Niemieckie Szable Bojowe 1742-1918” (2015 r.), „Deutsche Mannschaftssäbel” (2015 r.), „German Cavalry & Artillery Swords” (2015 r.), „Niemieckie Szable i Pałasze Paradne XVIII-XX wieku”  (2014 r.), „Szable Rosyjskie – ZSRR i Perskie” (2014 r.), „German Swords XVIII-XX century” (2014 r.),  „Russian Swords – Collections Catalogue” (2014 r.),  „Szable Rosji i ZSRR” (2013 r.)
W najnowszej publikacji Autor przedstawia historię, konstrukcję i oznakowanie bagnetów używanych w Wojsku Polskim w okresie międzywojennym. 360-stronicowe wydanie jest bogato ilustrowane rysunkami, zdjęciami bagnetów, których jest ponad tysiąc, a także unikatowymi zdjęciami z epoki oraz dokumentami z Centralnego Archiwum Wojskowego.

Najnowszą publikację „Bagnety Wojska Polskiego 1918-1939″ wsparli patronatem partnerzy: kanał „History”, „Skrzydlata Polska”, „Broń i Amunicja”, film „Dywizjon 303″, „Fundacja Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie im. Dywizjonu 303″.

Premiera książki w wersji angielskojęzycznej, mającej tytuł „Bayonets of the Polish Army 1918-1939″, miała miejsce 29 kwietnia 2018 roku podczas targów Ciney Militaria 2018 – największych militarnych targów w Europie, odbywających się w Belgii. Zapraszamy na stoisko Army Books  oraz VDM Heinz Nickel.