Podczas Lotniczej Majówki, 12 maja w Iławie będzie można zobaczyć zwiastun oraz making of filmu Dywizjon 303! Superprodukcja „Dywizjon 303” wejdzie do kin już w tym roku – na 100-lecie polskiego lotnictwa i 100-lecie brytyjskiego RAF-u.

Dzięki Fundacji Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i Na Obczyźnie zwiastun i making of filmu będzie można zobaczyć już w maju! Dywizjon 303 to pierwszy od 78 lat film o Polakach walczących w Bitwie o Anglię. Dotąd nikt jeszcze nie pokazał historii skoncentrowanej na losach polskiego oddziału, który strącił rekordową liczbę niemieckich maszyn.

Dywizjon 303 kręcony jest jednocześnie w języku polskim i angielskim. Konsultowany był z międzynarodowymi ośrodkami, żyjącymi pilotami Dywizjonu, ekspertami lotnictwa, i historykami na każdym etapie przygotowania. Film w reż. Denica Delic’a to historia pilota Jana „Donalda” Zumbacha (w tej roli Maciej Zakościelny), który w sanatorium odzyskuje siły po wyjątkowo ciężkim lądowaniu. W tym czasie wybucha II wojna światowa, zmuszając lotnika do ewakuacji z kraju. Podobny los czeka bohaterskiego instruktora pilotażu Witolda Urbanowicza (w tą rolę wcielił się Piotr Adamczyk). Obaj piloci przedostają się do Wielkiej Brytanii, by w wraz z siłami lotniczymi RAF-u kontynuować walkę z okupantem. Ich męstwo i podniebne wyczyny szybko zwracają uwagę dowódców i przyczyniają się do utworzenia Dywizjonu 303 – elitarnej jednostki myśliwskiej, złożonej głównie z Polaków.

W filmie zobaczymy m.in. Piotra Adamczyka, Macieja Zakościelnego, Antoniego Królikowskiego, Carę Theobold (gwiazdę Downton Abbey oraz najnowszego serialu AXN – Absentia), Jana Wieczorkowskiego, Nikodema Rozbickiego, Macieja Cymorka, a także znakomitych aktorów brytyjskich.

Zwiastun i making of filmu w ramach Lotniczej Majówki zaplanowany jest na godzinę 18:00 w namiocie miejskiego lodowiska, który na czas wiosenno-letni będzie dostosowany do takich spotkań.

Stoisko Fundacji Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie im. Dywizjonu 303 i filmu Dywizjon 303 oraz Muzeum Dywizjonu 303 im. ppłk. pil. Jana Zumbacha znajdziecie na terenie pokazów Lotniczej Majówki!

Fundacja Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie im. Dywizjonu 303 pracuje nad społeczną inicjatywą popularyzowania i szerzenia wiedzy o historii polskich dywizjonów walczących w Bitwie o Anglię oraz wsparciem promocji współczesnego polskiego lotnictwa w Polsce i na arenie międzynarodowej.

Udział w spotkaniu będzie całkowicie bezpłatny! Zapraszamy!