Wystawy „Złoty był ów pierwszy wiek” – Polskie Lotnictwo 1918-2018

Zdjęcia Witolda Urbanowicza i Jerzego Główczewskiego, wykonane przez wybitnego fotografa Czesława Czaplińskiego elementem wystawy „Złoty był ów pierwszy wiek” – Polskie Lotnictwo 1918-2018, organizowanej przez Fundację Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie.

Czesław Czapliński – światowej sławy artysta fotograf, dziennikarz i autor filmów dokumentalnych, urodzony w 1953 roku w Łodzi. Od roku 1979 mieszka w Nowym Jorku i Warszawie.  Autor 41 albumów i książek, wielu filmów dokumentalnych, miał 200 wystaw fotograficznych, m.in. w Narodowej Galerii Sztuki „Zachęta” w Warszawie, Muzeum Sztuki w Łodzi, Muzeum Narodowym w Warszawie, Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie, a także w Nowym Jorku, Chicago, Nicei, Moskwie, Londynie, Monachium i Brukseli. W ciągu 40 lat kariery fotografował najbardziej znane osobistości ze świata biznesu, kultury, polityki, sportu, wśród nich znajdziemy takie postacie, jak Muhammad Ali, Maurice Béjart, Leonard Bernstein, Bernardo Bertolucci, Cindy Crawford, Oscar de la Renta, Catherine Deneuve, Placido Domingo, Umberto Eco, Michael Jackson, Henry Kissinger, Calvin Klein, Jerzy Kosiński, Luciano Pavarotti, Paloma Picasso, Roman Polański, Isabella Rossellini czy Andy Warhol. Zdjęcia Czaplińskiego publikowane były na całym świecie, np. w pismach „The New York Times”, „Time”, „Vanity Fair”, „The Washington Post”, „Newsweek”, „Twój Styl”, „Viva”, „Rzeczpospolita”. Prace artysty znajdują się w zbiorach Library of Congress w Waszyngtonie, New York Public Library, Muzeum Narodowym w Warszawie i Wrocławiu, Muzeum Sztuki w Łodzi, Bibliotece Narodowej w Warszawie i wielu kolekcjach prywatnych na całym świecie.
Fundacja organizuje i przygotowuje wystawę „Złoty był ów pierwszy wiek” – Polskie Lotnictwo 1918-2018, w formie wielkoformatowych, najwyższej osiąganej jakości zdjęć, która zostanie zainaugurowana w ramach oficjalnych obchodów stulecia polskiego lotnictwa.