Chwała Bohaterom

Chwała Bohaterom.
Na francuskim cmentarzu, teraz już w imiennym grobie, spoczywa polski lotnik z 308 dywizjonu Polskich Sił Powietrznych na Zachodzie.

Udało się ustalić tożsamość polskiego lotnika, który został bezimiennie pochowany podczas II wojny światowej na cmentarzu we francuskiej miejscowości Le Crotoy. Spoczywa tam porucznik Tadeusz Stabrowski z 308 Dywizjonu Myśliwskiego Polskich Sił Powietrznych w Wielkiej Brytanii.
W ustaleniu jego tożsamości pomogli naukowcy z Polskiej Bazy Genetyczna Ofiar Totalitaryzmów z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
Tadeusz Stabrowski był widziany ostatni raz 11 marca 1943 roku przez kolegę z dywizjonu. Na postrzelonym samolocie był zmuszony wodować na Kanale La Manche. Udało mu się wydostać z myśliwca spitfire, jednakże wodnosamolot ratownictwa morskiego wysłany przez kolegę z dywizjonu stracił go z oczu w czasie podejścia do lądowania na wodzie. Morze zwróciło ciało por. Stabrowskiego na brzeg francuski, gdzie został pochowany jako nieznany lotnik.