Wystawa „Złoty był ów pierwszy wiek” – Polskie Lotnictwo 1918-2018

Fundacja organizuje i finansuje wystawę „Złoty był ów pierwszy wiek” – Polskie Lotnictwo 1918-2018, w formie wielkoformatowych, najwyższej osiąganej jakości zdjęć,  którą pragniemy zaprezentować na tegorocznych obchodach stulecia polskiego lotnictwa – w Dęblinie. Wystawę zechciał zainaugurować Pan Jerzy Główczewski, ostatni żyjący pilot myśliwca.
Wystawa ukazuje ciągłość historii polskiego lotnictwa, fotografie archiwalne przenikają się ze współczesnymi , ukazują niespotykany  efekt połączenia w obrazie-fotografii pilotów i ich wspaniałych „maszyn” z czasów Bitwy o Anglię i czasów współczesnych – czasów wspólnych akrobacji samolotów sportowych i wojskowych.
Na wystawę będzie się składać lotnictwo historyczne (unikalne zdjęcia polskich Dywizjonów, walczących w Bitwie o Anglię, otrzymane m. in. od syna Jana Zumbacha,  zdjęcia  Jerzego Główczewskiego i Witolda Urbanowicza, wykonane przez wybitnego fotografa Czesława Czaplińskiego). W tę historię jest też wtopiony  film fabularny  „Dywizjon 303” prezentujący  ujęcia z planu zdjęciowego i portrety aktorów – filmowych  bohaterów tożsamych z pilotami-bohaterami Bitwy o Anglię. Pokazane będą także zdjęcia wykonane przez najlepszych fotografów współpracujących z dowódcami poszczególnych baz i eskadr lotniczych, prezentujące współczesne lotnictwo i spadkobierców  tradycji  Dywizjonu, w szczególności 23. Bazę Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim, 41 Bazę Lotnictwa  Szkolnego w Dęblinie,  zdjęcia polskich pilotów sił powietrznych i polskich mistrzów akrobacji Europy i świata.
Zdjęcia z wystawy zostaną  przekazane na organizowane licytacje w roku stulecia polskiego lotnictwa,  a osiągnięte sumy – przeznaczone na cele charytatywne, m. in.  budowę i remont  pomników i grobów polskich pilotów walczących w czasie I i II wojny  światowej.
Zdj: Film Dywizjon 303, Film Media S.A.