Prezentacja zwiastuna międzynarodowej produkcji „Dywizjon 303”

10 lutego w Krakowie w Muzeum Lotnictwa Polskiego odbył się 23. Bal Lotników i Polskiej Obronności w roku stulecia polskiego lotnictwa wojskowego. Bal odbył w imponujących przestrzeniach Muzeum, gromadząc kilkuset gości związanych z polskim lotnictwem i obronnością.

W trakcie wydarzenia zaprezentowana została międzynarodowa produkcja „Dywizjon 303” – goście Balu mogli obejrzeć premierowo na wielkim ekranie zwiastun filmu, który wywołał gromkie brawa.

Jak zaznaczano, to pierwszy film, który poświęcony został w całości polskiemu Dywizjonowi, a gromadzenie materiałów i praca w archiwach w ramach przygotowania do produkcji trwała ponad 5 lat. W tym czasie przeprowadzono rozmowy z ostatnimi żyjącymi pilotami i ich rodzinami. „Dywizjon 303” ma możliwość korzystania z oryginalnych pamiętników Fericia, będących kroniką Dywizjonu 303, współpracuje także z Rodziną Arkadego Fiedlera. Przypomnijmy, że ekipa filmu „Dywizjon 303” gościła u brytyjskiej Rodziny Królewskiej w Pałacu Kensington.

Podczas gdy na Balu Lotników produkcję reprezentowali Maria Golasowska – scenograf, Sławomir Ciok – drugi reżyser, Angelika Jarosławska – ambasador filmu, ekipa filmowa „Dywizjonu 303” wraz z aktorami i producentem przebywała w Cannes.

Już za parę dni reżyser i producent filmu wraz z częścią międzynarodowej obsady będą obecni na Berlinale – jednym z największych festiwali filmowych. „Dywizjon 303” nakręcony został w języku polskim i angielskim.

W tym roku zostanie także zainaugurowana w Dęblinie wystawa „Polskie Lotnictwo 1918-2018”, składająca się z lotnictwa historycznego (unikalne, dotąd niepublikowane zdjęcia polskich Dywizjonów i pilotów, walczących w Bitwie o Anglię), najlepsze ujęcia z planu filmu „Dywizjon 303”, oraz zdjęć wykonanych przez czołowych fotografów współpracujących z dowódcami poszczególnych baz i eskadr lotniczych, prezentujących współczesne lotnictwo wojskowe i sportowe. Wystawę organizuje Fundacja Pamięci Polskich Pilotów Walczących w Kraju i na Obczyźnie.

Dzięki inicjatywie ambasador filmu „Dywizjon 303” na oficjalne obchody stulecia lotnictwa wojskowego został zaproszony, przebywający aktualnie w Stanach Zjednoczonych mjr Jerzy Główczewski, jeden z ostatnich żyjących pilotów myśliwca, walczący w II Wojnie Światowej po stronie Aliantów. Jak zaznaczył Pan Główczewski, to ważne, aby przypominać, że Polacy walczyli w wielu dywizjonach nad brytyjskim niebem o wolności całej Europy, a ich wkład był nie do przecenienia.