„Dywizjon 303” może okazać się międzynarodowym sukcesem

Machina promocyjna filmu o polskich pilotach biorących udział w Bitwie o Anglię ruszyła na dobre. W trakcie festiwalu filmowego w Berlinie twórcy produkcji podjęli gości w hotelu Ritz-Carlton przy Placu Poczdamskim.
Twórcy filmu chcą przypomnieć ważną dla Polski i Wielkiej Brytanii historię i pokazać heroiczną walkę polskich lotników przeciwko nazistowskim Niemcom. W obsadzie megaprodukcji „Dywizjon 303” znajdują się m.in.: Maciej Zakościelny, Piotr Adamczyk i Antoni Królikowski. Produkcja ma trafić na ekrany kin 11 listopada 2018 roku, w setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, ale już rozpoczęła się międzynarodowa promocja filmu. Twórcy produkcji są obecni na Festiwalu Filmowym w Berlinie – Berlinale.

W hotelu Ritz-Carlton przygotowano dla zagranicznych partnerów filmu fragmenty dekoracji i kostiumy, a także modele samolotów uczestniczących w produkcji. Zaprezentowano też międzynarodowy plakat dystrybucyjny. Twórcy filmu zapowiadają, że „Dywizjon 303” bardzo zaskoczy widza walkami powietrznymi. Do ich przygotowania zostali zaangażowani Polacy, którzy są światowej klasy ekspertami od animacji komputerowej.

– No wreszcie! Profesjonalnie robiona promocja polskiego filmu! O polskich bohaterach! Na rynek międzynarodowy! – ekscytował się na Twitterze Jan Pawlicki, producent i scenarzysta, który był szefem TVP 1.

Źródło: https://film.wp.pl/dywizjon-303-moze-okazac-sie-miedzynarodowym-sukcesem-swietna-promocja-polskiego-filmu-6222439626684033a