„DYWIZJON 303″ – PREMIERA FILMU W 2018 ROKU

„Dywizjon 303” to pierwszy film obyczajowy o Polakach walczących w bitwie o Anglię. Dotąd nikt jeszcze nie pokazał historii skoncentrowanej na losach polskiego oddziału, który strącił rekordową liczbę niemieckich maszyn. Film „Dywizjon 303” będzie miał swą premierę w pierwszym kwartale 2018 roku, na 100-lecie odzyskania niepodległości, 100-lecie polskiego lotnictwa i 100-lecie brytyjskiego RAFU.

Jak obiecują producenci, „Dywizjon 303″ bardzo zaskoczy widza scenami walk powietrznych, do których przygotowania zaangażowani zostali światowej klasy eksperci animacji komputerowej.
„Dywizjon 303” nakręcony został jednocześnie w języku polskim i angielskim. Konsultowany był z żyjącymi pilotami Dywizjonu, ekspertami lotnictwa, historykami, na każdym etapie przygotowań. W roli pilotów zobaczymy znanych aktorów polskich i angielskich, między innymi Macieja Zakościelnego, ​Carę Thebold (znaną z międzynarodowych produkcji, gwiazdę najnowszego serialu AXN), ​Piotra Adamczyka, Antka Królikowskiego, Jana Wieczorkowskiego.

Film spotkał się także z zainteresowaniem brytyjskiej rodziny królewskiej. W lipcu ambasador filmu, Angelika Jarosławska przedstawiła produkcję księciu Williamowi. We wrześniu odbyło się spotkanie z Rodziną Królewską w Pałacu Kensington, a w styczniu, delegacja filmu spotka się z Księciem Harrym.

„Dywizjon 303” to nie tylko film. Twórcy chcą przypomnieć ważną dla Polski i Wielkiej Brytanii historię, która łączy oba narody, pokazać fundamentalną rolę zapomnianych przez historię polskich lotników w walce przeciw nazistowskim Niemcom.

Oprócz filmu, producenci przygotowują także szereg projektów związanych z promocją lotnictwa polskiego i historii polskiego Dywizjonu 303​. „Współpracujemy ze środowiskami lotniczymi, pilotami​ akrobacyjnymi i wojskowymi​, musicalem „Piloci”, powstają plakaty​ polskich artystów​, a nawet perfumy Dywizjon 303 we współpracy z najlepszymi ​światowymi ​perfumiarzami we ​francuskiej stolicy perfumiarstwa, ​Grasse​​” – opowiada Angelika Jarosławska, ambasador filmu.

Źródło: http://ewawojciechowska.pl/czerwony-dywan/dywizjon-303-premiera-filmu-w-2018-roku/