Spotkanie z Hubertem, synem Jana Zumbacha – polskiego bohatera, najbardziej znanego pilota Dywizjonu 303

W listopadzie miało miejsce spotkanie z Hubertem, synem Jana Zumbacha – polskiego bohatera, najbardziej znanego pilota Dywizjonu 303.

Producent filmu, Jacek Samojłowicz: – Na potrzeby filmu Dywizjon 303, przez prawie pięć lat gromadziliśmy materiały. Przeglądalismy archiwa, rozmawialiśmy z ludźmi, odbyliśmy  spotkania na całym globie, by usłyszeć opowieści świadków historii – żyjących pilotów Dywizjonu, których już teraz nie ma wśród nas. Hubert wiele zdjęć ze swojego dzieciństwa zobaczył pierwszy raz w zaprzyjaźnionym Muzeum Dywizjonu 303. Równie wzruszająca była wizyta na warszawskich Powązkach i w Dęblinie.

Pamiętajmy o tych, dla których walka za Polskę i miłość do niej, była bezwarunkowa. Patrzenie w przyszłość jest najważniejsze, ale musi być okraszone refleksją nad przeszłością. Spojrzenie w przeszłość pozwala nam być mądrzejszym o doświadczenia pokoleń, uczy wdzięczności, za to, co wydaje się często oczywiste. Pozwala myśleć perspektywicznej. Bez ludzi, którzy patrzyli dalej, niż tylko na siebie samego i potrafili się poświecić dla drugiego człowieka i lepszego jutra przyszłych pokoleń, dziś nie byłoby Polski. „Kto nie pamięta historii skazany jest na jej ponowne przeżycie.” – mówi Angelika Jarosławska.